Vlaamse Reumaliga vzw
Documentatie

Ontstekingsreuma:
Systemische Lupus Erythematosus (S.L.E.)


Algemeen SLE, Systemische lupus erythematosus of lupus, werd vroeger beschouwd als een steeds erger wordende en levensbedreigende ziekte. We weten nu dat het gecontroleerd kan worden bij de grote meerderheid van de mensen die er mee geconfronteerd worden. 
Lupus is een ziekte waarbij het natuurlijke verdedigingssysteem van het lichaam in de war is geraakt. 
Antilichaampjes die zich in het bloed bevinden om het lichaam tegen ontstekingen te verdedigen beginnen het lichaam aan te vallen in plaats van de oorzaak van de infectie. Om het even welk deel van het lichaam kan aangetast worden. Vandaar de term Systemische ziekte.  Lupus kan beginnen met een duidelijke zware aanval. Het kan ook heel geleidelijk beginnen en omdat het de symptomen heeft van verscheidene andere ziekten is het moeilijk vast te stellen. Artritis is slechts één van de vele mogelijke symptomen. 
Het is ook een kwaal die kan "komen en gaan" gedurende vele jaren en dan plotseling vanzelf kan verdwijnen. 
Wanneer de ziekte actief is lijkt ze veel op griep.  De patiënt voelt zich koortsig en vermoeid. Bijna iedereen die lupus heeft krijgt ook pijn in de gewrichten en de spieren.  Net zoals bij reumatoïde artritis ontsteken immers de gewrichten. In tegen stelling tot reumatoïde artritis veroorzaakt lupus eerder zeldzaam enige beschadiging aan de gewrichten. Ook de pezen raken vaak ontstoken en worden daardoor stijf zodat u bijvoorbeeld de duim of andere vingers moeilijk te strekken zijn. Huiduitslag is heel algemeen en wordt vaak erger nadat men in de zon geweest is. Lupus kan ook een ontsteking aan het hart en de longen veroorzaken.  Daardoor kan pijn in de borst ontstaan. Soms worden de nieren aangetast. 
Lupus komt het meest voor bij jonge vrouwen.  Vaak rijst de vraag of het risico's oplevert bij een zwangerschap. Indien een patiënt lupus heeft en overweegt zwanger te willen worden, moet ze zeker de arts raadplegen. Tijdens de zwangerschap moet elke behandeling met geneesmiddelen worden opgevolgd en eventueel worden aangepast.  Vermits lupus weer kan opflakkeren tijdens de zwangerschap en ook in de periode onmiddellijk na de geboorte, moet men de hele tijd nauw contact houden met uw arts.
Plaats Gewrichten en pezen in het algemeen, huid. 
Zeldzamer zijn ontstekingen ter hoogte van hart, longen en nieren.
Behandeling Vele verschillende geneesmiddelen kunnen worden gebruikt om lupus te behandelen. 
Cortisone en anti-malaria geneesmiddelen worden het meest voorgeschreven. Vele mensen met lupus zijn allergisch voor bepaalde geneesmiddelen zodat men op bijverschijnselen moet lenen en de behandeling nauwlettend moet opvolgen. Eens er een geschikt geneesmiddel voor de behandeling gevonden, verzachten de meeste verschijnselen van Lupus aanzienlijk.
Erfelijkheid SLE: erfelijkheid en zwangerschap (Ned. Reumabond)
Opmerking Zie ook:

Home Vorige Begin    


Definitie | Doel | Structuur | Middelen | Lidgelden | Agenda
Documentatie | Afdelingen | Linken | Prikbord | Boodschap


Copyright © VRL vzwbericht naar de VRL
Web Realisatie RiB