Vlaamse Reumaliga vzw
Documentatie

Botreuma: Osteoporose


Algemeen De meest bekende en meest verspreide vorm van botreuma is osteoporose, soms ook botontkalking genoemd.
Deze botontkalking treft vooral ouder wordende mensen. 
Vanaf de leeftijd van ± 35 jaar verliest iedereen jaarlijks wat botmassa maar bij vrouwen begint na de menopauze het bot versneld te ontkalken zodat osteoporose het meest bij ouder wordende vrouwen voorkomt. Eén op vier vrouwen loopt kans ooit een fractuur te krijgen. 
Hoe hoger de botmassa op jonge volwassen leeftijd is, hoe minder kans men maakt op oudere leeftijd osteoporose te ontwikkelen. 
Osteoporose is de oorzaak van de meeste pols-, wervel- en heupfracturen (soms optredend na een minimaal trauma) op oudere leeftijd. 

Fracturen van de ruggewervels veroorzaken niet enkel een hevige rugpijn doch kunnen ook de lichaamslengte aanzienlijk doen verminderen. 
De botmassa kan slechts op één manier worden bepaald en dit door middel van een botdensitometrie.  Een eenvoudig en relatief goedkoop onderzoek dat echter spijtig genoeg, vanaf 1/4/1997 niet meer door de ziekenkas wordt terugbetaald : een zeer kortzichtige bezuinigingsmaatregel ! 
Met een aangepaste behandeling kan osteoporose voorkomen worden of kan een reeds ingestelde osteoporose toch nog worden verbeterd met als gevolg minder kans op botfracturen.

Plaats Alle beenderen van het skelet worden aangetast.
Behandeling Bij de behandeling worden een diverse aandachtspunten benaderd.
  • Geneesmiddelen o.a.:
    Calcium, Calcitonine, vrouwelijk hormonen, anabolica, bifosfonaten, vitamine D en fluor. 
    Het gebruik van een calcium en magnesium preparaten kan aangeculd worden met multi-vitamine en mineralencomplexen. Vitaminen, zoals vitamine D, bevorderen de opname van calcium uit het voedsel en hebben aldus een belangrijke rol in het proces van botopbouw.
  • Oefeningen:
    Verbetering van de spiertoestand, aangepaste oefeningen en valpreventie zijn belangrijk.
  • Voeding:
    Koffie, thee, alcohol en suikergebruik zouden een negatieve invloed op de opname van calcium en magnesium hebben.
    Het gebruik van veel verzadigde vetten (vlees, zuivelproducten) zou de opname van calcium en magnesium remmen.
Opmerking Bijkomende informatie:


 
Home Vorige Begin    

Definitie | Doel | Structuur | Middelen | Lidgelden | Agenda
Documentatie | Afdelingen | Linken | Prikbord | Boodschap


Copyright © VRL vzwbericht naar de VRL
Web Realisatie RiB