Vlaamse Reumaliga vzw
Documentatie

Ontstekingsreuma: Jicht


Algemeen Jicht wordt gekenmerkt door een plots optredende hevige ontsteking van een gewricht.  In 90 % van de gevallen ontsteekt de basis van de grote teen of een gewrichtje ter hoogte van de middenvoet.  Vandaar de benaming "het pootje". 
Jicht is een vorm van acute artritis (plots optredend en van korte duur). 
Deze reuma is te wijten aan een te hoog gehalte aan urinezuur in het bloed. 
Sommige mensen scheiden niet genoeg urinezuur uit of  ze produceren er al te veel.  Daardoor zal het gehalte aan urinezuur in hun bloed hoger zijn dan normaal. Wanneer er te veel urinezuur in het bloed is kan het kristallen vormen.  Deze kristallen slaan dan neer in het kraakbeen of kunnen de gewrichtsholte binnendringen. Dit veroorzaakt een ontsteking, een zwelling en veel pijn. 
Bij een jichtaanval begint het gewricht pijn te doen, zwelt dan plotseling op en is dan zeer pijnlijk. De aanval duurt meestal enkele dagen en verdwijnt dan. Het gewricht neemt daarna geleidelijk weer zijn normale vorm aan. 
Jicht is meestal erfelijk. 
Overvloedig eten en drinken kan een aanval begunstigen maar is niet de eigenlijke oorzaak van de ziekte.  Jicht wordt daarom ten onrechte de ziekte van de dronkaards genoemd.  Jicht treft vooral volwassen mannen (en vrouwen pas na de menopauze).
Symptomen Men kan drie stadia onderscheiden.
 1. Hyperurikemie (hyperuricaemia)
  Het is een overmaat aan urinezuur in het bloed. Al of niet zonder klachten.
 2. Acute jichtaanval
  De jichtaanval komt dikwijls 's avonds op en kondigt zich aan met pijn in o.a. de grote teen (podagra); soms ook in de enkel en knie.
  Het gewricht is ontstoken en de huid vertoont een rode kleur. Het gewricht is pijnlijk en voelt warm aan. Soms treedt er ook koorts op. Meestal is de aanval na enkele dagen of weken voorbij.
 3. Chronische jicht
  Als de jicht niet behandeld wordt komen de aanvallen terug. Meerdere jichtaanvallen hebben een nefaste invloed op een gewricht en kunnen het misvormen.
  Op plaatsen waar urinezuurkristallen ophopen ontstaan 'tophi' ontstaan. Het zijn knobbeltjes in bot, kraakbeen, gewrichtskapsel en/of onder de huid. Zij kunnen ontstaan op diverse plaatsen in het lichaam.
Diagnose Door een gewrichtspunctie en het opsporen van urinezuurkristallen kan de diagnose bevestigd worden.
Plaats Jicht tast meestal één gewricht aan, dikwijls het eerste stuk van de dikke teen. 
Soms tast het ook andere gewrichten, meestal in de voeten, de enkels, de handen of de polsen.
Jicht komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.
Behandeling De gebruikte geneesmiddelen bij jicht zijn afhankelijk van het ziektebeeld en het tijdstip van de behandeling (startende behandeling, behandeling die reeds enkele weken of jaren lopende is, de ernst). 
Worden o.a. gebruikt: 
 • niet-steroïdale anti-inflammatoire middelen (Indocid®, Naprosyne®,...een hele reeks is bruikbaar... ) 
 • producten die de ontsteking op urinezuur verminderen (chemische naam: colchicine; merknaam: Colchicine Houde®) 
 • producten die de vorming van urinezuur afremmen (chemische naam: allopurinol; merknaam: Alpuric®, Comburic®, Zyloric®) 
 • producten die de uitscheiding van urinezuur verhogen (chemische naam: benzbromaron; merknaam: Desuric®) 
Elk product heeft zijn voor en nadelen. Enkel de arts (liefst reumatoloog) kan een behandeling van jicht voorschrijven.  Soms is een combinatie van producten nodig.  De arts kan ook bepalen of in de betrokken situatie een dieet noodzakelijk is. 
Belangrijk is de behandeling STIPT te volgen en eventuele nevenverschijnselen te melden aan de arts/reumatoloog.  Eenmaal uw behandeling op punt staat kan de huisarts de nodige voorschriften opmaken.
De veel gebruikte manier is jicht aanvallen te voorkomen: personen gevoelig voor jichtaanvallen preventief behandelen door bijvoorbeeld de dagelijkse inname van één urinezuur verlagend pilletje.  Dit geneesmiddel normaliseert het gehalte aan urinezuur in het bloed.  De patiënt krijgt geen jichtaanvallen meer indien hij het geneesmiddelen inneemt volgens de aanwijzingen van de arts.
Een goed behandelde jicht is meestal geneesbaar.
De voedingsgewoonten dienen soms aangepast te worden. Naast het regelmatig gebruik van geneesmiddelen is het matig gebruik van alcohol en voldoende drinken aan te bevelen.
Preventie Patiënten die reeds jicht-problemen hadden dienen de voorgeschreven geneesmiddelen meestal levenslang te nemen.
Geschiedenis Jicht is een reumatische aandoening die reeds meer dan 2.500 jaar bekend is. Eeuwenlang geloofde men dat de ziekte vooral welstellende en goed doorvoede mensen trof. Vandaag weet men echter beter.
Maar er is toch een historische grond van waarheid tussen rijkelijk eten en drinken enerzijds en jicht anderzijds.Vooral de wijn en het bier lagen aan de oorsprong maar toch niet om die redenen die je zou denken!
Opmerking Bijkomende informatie:
 • Niet alleen de eet- en drink- gewoonten maar ook bepaalde nierziekten, geneesmiddelen en een zwangerschap kunnen een invloed hebben op de uitscheiding van urinezuur.
 • Jicht mag men niet verwarren met Pseudo-Jicht.
 • Zie ook: Links over Jicht

 
Home Vorige Begin    

Definitie | Doel | Structuur | Middelen | Lidgelden | Agenda
Documentatie | Afdelingen | Linken | Prikbord | Boodschap


Copyright © VRL vzwbericht naar de VRL
Web Realisatie RiB