Vioxx® van de markt !

Merck Sharp & Dohme (MSD) meldt de vrijwillige wereldwijde terugtrekking van Vioxx®

 

Het Persbericht van MSD (fragment)

Brussel, 30 september 2004 - Merck & Co., Inc. kondigt vandaag de vrijwillige wereldwijde terugtrekking aan van VIOXX® (rofecoxib), haar geneesmiddel tegen artrose, en van VIOXXDolor® (rofecoxib), haar geneesmiddel tegen acute pijn. De beslissing van de Merck, met onmiddellijke ingang, is gebaseerd op nieuwe drie-jaarsgegevens uit een prospectieve, gerandomiseerde en placebogecontroleerde klinische studie, de APPROVe-studie (Adenomatous Polyp Prevention on VIOXX).

“We nemen deze maatregelen omdat we geloven dat die in het belang zijn van de patiënten” zei Raymond Gilmartin, Voorzitter, President en CEO van Merck & Co., Inc., Whitehouse Station, NJ, USA. “Alhoewel we geloven dat het mogelijk zou zijn geweest om VIOXX® op de markt te houden met een bijsluiter die deze nieuwe gegevens opneemt, hebben we gezien de aanwezigheid van andere behandelingen en de vragen naar aanleiding van deze gegevens besloten dat een vrijwillige terugtrekking verantwoord is.”

Lees er meer over in de volledige tekst van het persbericht

Patiënten die op dit ogenblik Vioxx® nemen, moeten hun arts raadplegen om te praten over het stopzetten hiervan, en over mogelijke andere behandelingen!

[ Naar boven ]

Wat vertellen de media? Enkele voorbeelden...

Vragen over Vioxx® en het stopzetten van de behandeling

 1. Wat is Vioxx®?
  • Vioxx® behoort tot de groep “coxib’s”. Het zijn anti-inflammatoire geneesmiddelen met een lager risico op gastro-intestinale nevenwerkingen.
 2. Waarom wordt Vioxx® van de markt teruggetrokken?
  • Bij het langdurig gebruik van Vioxx® is er een relatief verhoogd risico op cardiovasculaire (CV) aandoeningen, zoals hartaanvallen en CVA’s.  Het risico stijgt van 0,75 naar 1,50 procent.
   CVA of "Cerebro Vasculair Accident" wijst op een probleem in de bloedvaten van de hersenen en
   wordt ook wel hersentrombose genoemd.
 3. Vanaf wanneer kan ik geen Vioxx meer halen bij de apotheker?
  • De meeste apothekers ontvingen op vrijdag 1 oktober 2004 een bericht van hun groothandel het product dadelijk in te leveren.
   Normaal kan je Vioxx® vanaf 1 oktober 2004 niet meer bij de apotheker afhalen.
 4. Is er gevaar als ik niet direct stop met Vioxx®?
  • Het risico van een hartinfarct of hersentrombose is betrekkelijk weinig verhoogd.
   Maar het is toch belangrijk dat je binnen afzienbare tijd of enkele dagen, de behandeling stopzet.
 5. Ik heb nog voorschriften voor Vioxx®. Wat doe ik ermee?
  • Zijn het voorschriften enkel voor Vioxx® dan kan u deze verscheuren en bij het oud papier leggen.
   Staan er nog andere geneesmiddelen op het voorschrift, dan zal de apotheker de vermelding Vioxx® schrappen. Het voorschrift blijft dan geldig voor de andere producten vermeld op het briefje en volgens de gangbare normen.
   De apotheker kan u hierbij raad geven.
 6. Ik heb nog een Vioxx® verpakking. Wat doe ik ermee?
  • Bij voorkeur niet meer innemen en bij uw apotheker binnen brengen als vervallen product.
 7. Welk geneesmiddel moet ik nemen ter vervanging?
  • Start niet zelf met een ander geneesmiddel zonder je arts er over te raadplegen.
  • Voor de terugbetaling van een COXIB heb je de voorafgaande toelating van de adviserend geneesheer nodig. Schrijft je geneesheer een ander coxib voor (Celebrex®, Bextra® of Arcoxia®) dan moet hiervoor een nieuwe aanvraag gebeuren.  Het aanvraagformulier moet dan samen met het toelatingsformulier voor Vioxx® ter attentie van de adviserend geneesheer naar het ziekenfonds worden opgestuurd.
  • In afwachting van de nieuwe toelage die er zeker komt, omdat de terugbetalingsvoorwaarden voor alle coxib’s dezelfde zijn, kan uw apotheker mits het voorleggen van een voorschriftbriefje onmiddellijk de nieuwe medicatie bezorgen. Eventueel zal hij je de volle prijs aanrekenen maar het bedrag van de tussenkomst van het RIZIV terugbetalen wanneer je hem het (nieuwe) toelatingsformulier van de adviserend geneesheer voorlegt.
 8. Moet ik direct naar een arts?
  • Geen paniek. Neem binnen enkele dagen contact met de huisarts of behandelende arts.
 9. Kan ik terecht bij mijn gewone huisarts?
  • In de meeste gevallen kan je de huisarts raadplegen om te praten over het stopzetten van de behandeling met Vioxx en over mogelijke andere behandelingen. Zo nodig kan bijkomend contact genomen worden met de behandelende reumatoloog.
 10. Hebben gelijkaardige geneesmiddelen ook zo een risico?
  • Voor de andere coxibs is een gelijkaardig verhoogd risico ofwel nog niet bekend ofwel nog onvoldoende bestudeerd.
   Celebrex: wellicht minder of geen risico, maar momenteel nog geen absoluut bewijs geleverd.
   Arcoxia® en Bextra®: nog geen uitspraak, ze zijn nog niet lang genoeg bestudeerd.
 11. Mag ik op korte termijn verwachten dat er nog andere gelijkaardige geneesmiddelen worden
  teruggetrokken?
  • Op korte termijn: neen
 12. Hoe lang blijft het verhoogd risico?
  • Waarschijnlijk zal binnen enkele dagen na het stopzetten van de behandeling met Vioxx® het acute risico op infarct of hersentrombose sterk zijn afgenomen.
 13. Bijkomende informatie nodig?

[ Naar boven ]

Over Merck

Merck & Co., Inc. is een research-georiënteerd farmaceutisch bedrijf dat zich bezig houdt met het ontdekken, ontwikkelen, produceren en op de markt brengen van een breed gamma aan innoverende producten om de gezondheid van zowel mens als dier te bevorderen, zowel rechtstreeks als via joint ventures. Merck heeft een Belgisch filiaal met 341 werknemers.
Merck zal doorgaan met haar uitgebreid klinisch programma om bijkomende gegevens op lange termijn te verzamelen over Arcoxia, haar geneesmiddel voor pijn bij artrose, artritis en de acute jichtaanval.

[ Naar boven ]

Meer informatie over reuma en/of de vereniging